Rrreuring 2023

RRREURING 2023

12 jonge choreografen, spoken word-artiesten, theater- en beeldmakers staan gretig op om een nieuwe fase van theatermaken in te luiden met rauw, experimenteel en nieuw werk. Dit is de tijd om opnieuw naar de wereld te kijken. De drive van deze nieuwe makers is groot. De noodzaak nog groter.
 
De thema’s zijn hemelsbreed verschillend, maar altijd dichtbij voelbaar. Juist na een podiumkunststilte is het geluid harder rondom thema’s als gender en seksisme, identiteit en zelfacceptatie, verbinding en tijd. Rode draad is de honger naar het geven van een stem aan de ongehoorden. Met het lichaam en het woord. Stemmen uit de grote stad. Individuen en groepen die hun plek opeisen binnen de uiteenvallende maatschappij – op zoek naar verbinding.
 
RRReuring 2023 toont Benzokarim, Zeinab El Bouni en Daniëlle Zawadi (spoken word), Toni Blackwell (theater), Dahiana Candelo (theater), Yeliz Dogan (theater), Lowie van der Grinten (fotografie), Erwin Kiene (dans), Alvaro Oosterwolde (dans), Rorschach Collectief (dans), Romy Stark (dans), Vainergill Thurnim (dans), Nabil Tkhidousset (theater) en Rebecca Wijnruit (dans).
 
Enjoy!

Ontmoet  de makers

Alvaro Oosterwolde

Alvaro Oosterwolde

Alvaro Oosterwolde, 30 jaar is afgestudeerd aan dansopleiding MBO Pact+ Dans in 2015.Als danser heeft hij gewerkt met Vlaamse choreografe Isabelle Beernaert in de voorstellingen Tabula Rasa en Laat me. Daarnaast zit hij al 8 jaar bij het theater en dansgezelschap Untold Empowerment, gevestigd in Amsterdam Zuid-Oost. Dit is de enige all black company in Nederland dat zich uitsluitend bezighoudt met de west Afrikaanse en afro Caribische in diaspora kunstvormen.

Tijdens RRReuring 2023 presenteert hij zijn eerste solo Influenced. Deze zal te zien zijn als onderdeel van de Double Bill: Romy Stark - Hayati & Alvaro Oosterwolde - Influenced op woensdag 15 februari om 19.00U. Klik hier voor meer info & tickets!

Ontmoet Alvaro Oosterwolde hier!
Bekijk het interview met Alvaro Oosterwolde hier!
Dahiana Candelo

Dahiana Candelo

Dahiana Candelo is in 2020 als actrice afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Ze heeft o.a gespeeld bij Theatergroep Subburbia, Toneelmakerij, het Nationaal theater en Dox. Ze is ook te zien in (internationale) films en series als Planeta Singli, De druk, Bonnie & Clyde, Para abajo en in de bioscoopfilm Black Lotus (2023). Als schrijfster heeft Dahiana in 2021 REFLEJO (Reflectie) gemaakt en in 2022 heeft ze haar eerste korte film geschreven TIO (Oom). Hiermee is ze geselecteerd voor Generation Inclusion, een ontwikkelingstraject van Rose Stories voor creatief talent en nieuwe filmmakers.

Dahiana's werk moet vanuit een enorme noodzaak vertrekken, anders hoeft ze niets te maken. Daarnaast vindt ze het belangrijk om via haar personages een stem te geven aan minderheden en in het bijzonder; de Latijns Amerikaanse community. Elke maand presenteert Dahiana LATIN NIGHT, een dinnershow bij Bar Rouge. En in 2023 schrijft ze mee aan de Spaanstalige podcast ENCUENTRO. Stay tuned!

Tijdens RRReuring 2023 presenteert ze haar solovoorstelling REFLEJO 2.0 op zondag 19 februari om 15.00U. Klik hier voor meer info & tickets!

Ontmoet Dahiana Candelo hier!
Bekijk het interview met Dahiana Candelo hier!
Zeinab El Bouni & Benzokarim & Daniëlle Zawadi

Zeinab El Bouni & Benzokarim & Daniëlle Zawadi

Tijdens RRReuring 2023 presenteren Zeinab El Bouni, Benzokarim & Daniëlle Zawadi de theater/spokenword voorstelling Het Gegeven Paard op donderdag 16 februari om 20.30U en vrijdag 17 februari om 19.00U. Klik op de data voor meer info & tickets!

Zeinab El Bouni
Zeinab El Bouni, 1990, debuteerde in 2018, samen met 5 andere dichters, met “En ze leefde
nog”, bij uitgeverij Rorschach. Een bundel vol onuitgesproken gedachten en ingeslikte woorden over opgroeien als vrouw in een land dat zich niet bewust is van haar eigen vooroordelen. De verhalen van Zeinab staan overigens niet alleen op schrift; ze geeft haar
voordrachten op diverse podia door het hele land.

Zij was genomineerd voor Amsterdamprijs voor de Kunst 2021. In alles wat ze doet en schrijft, probeert ze een boodschap in te verwerken. Haar teksten hebben een diepere laag die je enkel voelt als je goed luistert. Ze is zich inmiddels ervan bewust dat ze een voorbeeldfiguur is. Haar streven is om die rol te vervullen door onderwerpen aan te kaarten waar we het liever niet over willen hebben. Door te laten zien dat het kiezen voor het  onbekende er ook mag zijn. Het is inmiddels het onbekende voor een ander, wat heel dichtbij kan voelen voor jezelf.

Zij heeft het gevonden in woorden die zinnen worden en verhalen vormen. Verhalen die
jarenlang doorverteld kunnen worden opdat zij ervan kunnen leren. Zeinab is geboren in Nederland en in Marokko opgegroeid tot haar zevende levensjaar. Dat maakt Nederlands haar tweede taal; iets waar ze zich tot voor kort niet van bewust was. Ze koestert een liefde voor Arabische poëzie, en haar dromen vinden plaats in haar ouderlijk huis in Casablanca.

Benzokarim
Benzokarim (1996) is een Spokenword artiest en dichter. Karim ontroert al nog voordat hij heeft gesproken. Zijn aanwezigheid spreekt. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. 

Hij heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Taal is voor hem een activistische en poëtische daad. In 2022 was hij onderdeel van het Letterenfonds’ Slow Writing lab, en won hij de El Hizjra literatuurprijs (Poëzie). Verder is hij Coach bij Poetry Circle en redacteur bij Mensen Zeggen Dingen. 

Naast het optreden op verschillende podia zoals Lowlands, Crossing Border festival, Read My World en Opera Forward Festival, is hij  op 18 november gedebuteerd met zijn dichtbundel ‘El Ghorba’. Een bundel waar gesprekken met zijn vader en het herdenken van zijn moeder centraal staan.

Daniëlle Zawadi
Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland.

In haar werk kaart Zawadi haar bi-culturele achtergrond aan. Ze heeft het over vriendschap en hoe de definitie daarvan verandert des te ouder ze wordt. Als iemand die onderdeel uitmaakt van GenZ ziet ze in haar schrijven de kans om haar belevingswereld vast te leggen als een foto; één waarin andere zich ook in herkennen doormiddel van woordkeuzes die naast het Nederlands, ook Frans en Engels betreffen.

Wegens haar passie voor schrijven initieerde Zawadi een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Verder was zij deelnemer van het Letterenfonds' Slow Writing Lab, won ze tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Ze ging in 2022 mee met het Das Mag schrijverkamp. In 2022 stond zij op de 39e Nacht van de Poëzie. Momenteel is zij coach van Poetry Circle 070.

Daarnaast doet Zawadi vrijwilligerswerk bij Centrum 1622, Love Your Mind een project over de mentale gezondheid bij jongeren in Den Haag. Door haar betrokkenheid in de stad, mocht ze voor Het Haags Verhaal fotoboek een essay schrijven over makerschap in Den Haag. Tijdens de presentatie van dit boek droeg ze spoken word voor aan Hare Majesteit de Koningin Máxima.

Ontmoet Zeinab El Bouni & Benzokarim & Daniëlle Zawadi hier!
Bekijk het interview met Zeinab El Bouni & Benzokarim & Daniëlle Zawadi hier!
Erwin Kiene

Erwin Kiene

Erwin Kiene is een allround performer en gespecialiseerd in de stijl krump. Als schrijver, speler en danser heeft Erwin meegewerkt aan verschillende voorstellingen van LostProject Amsterdam: Man Down, The World is Yours, Man Down Global, Man Down 2.0 en BIMS part 1. Erwin Kiene nam deel aan RRReuring Zomerlab 2022, waar hij het vooronderzoek deed voor Macho. 

Tijdens RRReuring 2023 presenteert hij zijn eerste solo dansvoorstelling MACHO op donderdag 16 februari om 19.00U en vrijdag 17 februari om 20.30U. Klik op de data voor meer info & tickets!

Ontmoet Erwin Kiene hier!
Bekijk het interview met Erwin Kiene hier!
Lowie van der Grinten

Lowie van der Grinten

Lowie van der Grinten is de maker van het campagnebeeld van RRReuring. Hij is een fotograaf die zowel rauwe straatbeelden als verfijnde fashion weet vast te leggen in een eigen unieke stijl. Hij begon bij hiphop platform 101Barz en fotografeert daar nog steeds. Daarnaast werkt hij met grote en opkomende (internationale) artiesten, onder andere op concerten en aan albumcovers en doet hij fotoshoots voor modemerken, theater- en musicalproducties, muzieklabels en alles daar tussenin. Ook geeft hij workshops voor jongeren en collega fotografen.

Tijdens RRReuring 2023 presenteert Lowie zijn eerste solo expositie REFLECT in de foyer. Gratis te bezichtigen van vrijdag 10 t/m zondag 19 februari. Klik hier voor meer info deze expositie!

Ontmoet Lowie van der Grinten hier!
Bekijk het interview met Lowie van der Grinten hier!
Nabil Tkhidousset

Nabil Tkhidousset

Spokenwordartiest, theatermaker, podcastmaker en ondernemer: de 29-jarige Nabil Tkhidousset maakt met een missie. Met zijn verhalen wil hij een stem geven aan mensen die niet gehoord worden, aan intergenerationeel trauma en mentale gezondheid. Met zijn beeldende teksten laat hij je zijn teksten ervaren.

Tijdens RRReuring 2023 presenteert hij zijn eerste theatervoorstelling Jihad an Nafs (het gevecht van de ziel) op woensdag 15 februari om 21.00U. Klik hier voor meer info & tickets! 

Ontmoet Nabil Tkhidousset hier!
Bekijk het interview met Nabil Tkhidousset hier!
Rebecca Wijnruit

Rebecca Wijnruit

Rebecca Wijnruit studeerde in 2018 af aan de Academie voor Theater en Dans (AHK) opleiding dans. Sindsdien heeft ze deelgenomen aan verschillende performances en projecten als danser en maker. Rebecca deed mee aan RRReuring Zomerlab 2022. 

Tijdens RRReuring 2023 presenteert ze haar dansvoorstelling Bodies of Routine. Deze zal te zien zijn als onderdeel van de Double Bill: Rebecca Wijnruit - Bodies of Routine & Rorschach Collefcief- Walhalla op maandag 13 februari om 19.00U. Klik hier voor meer info & tickets!

Ontmoet Rebecca Wijnruit hier!
Bekijk het interview met Rebecca Wijnruit hier!
Romy Stark

Romy Stark

Romy Stark is 23 jaar oud en woont in Duivendrecht, Amsterdam. In 2020 studeerde ze af als docerend dansmaker aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien is ze actief in het creatieve veld op verschillende vlakken. Dansen is voor Romy het hoofdmiddel, maar daarnaast houdt zij zich ook bezig met DJ'en, het schrijven van teksten en organiseren van evenementen. Haar liefde voor dans begon van jongs af aan, maar pas op latere leeftijd besefte ze de mogelijkheid om van dansen haar carrière te maken. Romy is actief geweest in de commerciële danswereld en battlescene. Nu is ze artistiek leider van danstheater ROAD samen met Adanma Okoro. Samen creëren ze voorstellingen voor jongeren en jongvolwassenen over actuele en onbesproken thema's. Romy heeft o.a. gespeeld bij Festival Boulevard, TapasTheater, Frascati Theater, CC Amstel, Amsterdam Fringe & Podium Mozaiek. In 2021 won zij the Next Best Fringe Award met de voorstelling "Onbedoeld verberg ik".

Na zolang te hebben gecreëerd voor en met anderen, voelde Romy dat het tijd was voor een project met de focus op zichzelf als maker en performer. 

Tijdens RRReuring 2023 presenteert ze haar eerste solo Hayati. Deze zal te zien zijn als onderdeel van de Double Bill: Romy Stark - Hayati & Alvaro Oosterwolde - Influenced op woensdag 15 februari om 19.00U. Klik hier voor meer info & tickets!

Ontmoet Romy Stark hier!
Bekijk het interview met Romy Stark hier!
Rorschach Collectief

Rorschach Collectief

Rorschach Collectief is een formatie van diverse, creatieve individuen met een gedeelde passie voor beweging, dans en de daarbij horende fysieke overgave. Onder leiding van bouwkundig ingenieur en choreograaf Joury van der Vecht worden actuele thema’s aangehaald en op een eigenzinnige en fysieke manier verkent. Omdat woorden vaak te kort schieten voor de complexiteit van deze thema’s gebruiken wij beweging. Hierin wordt bewegingstaal gebruikt vanuit de hedendaagse dans, floorwork, de movement culture en hits vanuit de urban dansstijlen. 

Tijdens RRReuring 2023 presenteert Rorschach Collectief (Joury van der Vecht & Kelsey van Oers) de hedendaagse dansvoorstelling Walhalla. Deze zal te zien zijn als onderdeel van de Double Bill: Rebecca Wijnruit - Bodies of RoutineE & Rorschach Collefcief- Walhalla op maandag 13 februari om 19.00U. Klik hier voor meer info & tickets!

Ontmoet Rorschach Collectief hier!
Bekijk het interview met Rorschach Collectief hier!
Toni Blackwell

Toni Blackwell

Toni Blackwell studeerde in 2021 af aan de Theaterdocent opleiding in Amsterdam. Haar werk gaat altijd over maatschappelijke, pijnlijke thema’s, die haar persoonlijk bezighouden. Vertrekkend vanuit haar eigen ervaring, verbindt zij zich aan haar spelers. Zij geeft hen ruimte om vanuit hun eigen visie en fascinatie aan een bepaalde thema materiaal te creeëren. 

In het verleden werden dit voorstellingen over de mentale gezondheid van haar biologische vader geïnspireerd op Shakespeare' Richard lll, drugs, prostitutie, vrouwelijke vijanden, heldendom in een racistische wereld en nu seksueel trauma en slutshaming.
Haar werk is, in her own words, provocerend-educatief;
“Het leert je iets, het is in your face en daagt je ook uit. Als we denken aan educatie, denken we vaak aan jongeren. ‘Voor Sletten die zijn verkracht’ is een voorstelling waar volwassenen nog eerder iets te leren hebben dan jongeren.”

Toni Blackwell heeft voor haar concept ‘Voor sletten die zijn verkracht’  de Troffel 2022 gewonnen. Festival Cement reikt deze stimuleringsprijs jaarlijks uit aan het beste concept voor een voorstelling of performance van een beginnend maker. Aan de onderscheiding is 7500 euro verbonden.

Tijdens RRReuring presenteert ze de voorstelling Voor Sletten die zijn verkracht. Een interactieve, multidisciplinaire theatervoorstelling over hoe de samenleving omgaat met seksuele vrijheid-, ontwikkeling- en geweld. te zien op zaterdag 11 februari om 20.30U en zondag 12 februari om 15.00U. Klik op de data voor meer info & tickets!                         

                                                                

Ontmoet Toni Blackwell hier!
Bekijk het interview met Toni Blackwell hier!
Vainergill Thurnim

Vainergill Thurnim

Vainergill Thurnim, vijfentwintig jaar, is in 2020 afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans (ATD). Voorafgaand volgde Vainergill de vooropleiding en het MBO aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Haar training in commerciële en contemporary dans verbindt zij met behulp van West-Afrikaanse dans esthetiek. De basiselementen binnen deze esthetiek maken het mogelijk om eindeloos te experimenteren met bewegingen. Momenteel is zij werkzaam als freelance danser, docent, choreograaf en producent. Zij heeft mogen werken met Alida Dors, Anne Suurendonk, Dalton Jansen, Christiaan Yav en Podium Mozaïek. Ook geef zij les onder de organisaties CREA (Amsterdam), DOX (Utrecht) en Tjillskillz (Hoorn).

Tijdens RRReuring 2023 presenteert ze dansvoorstelling BLINDSIGHT op vrijdag 10 februari om 20.30U (première!) en op zaterdag 18 februari om 20.30U. Klik op de data voor meer info & tickets.

Ontmoet Vainergill Thurnim hier!
Bekijk het interview met Vainergill Thurnim hier!
Yeliz Dogan

Yeliz Dogan

Actrice en theatermaker Yeliz Dogan was drie seizoenen lang te zien in de jeugd televisieserie Spangas. In het verleden speelde ze bij theatergroepen als Lost Project en DOX. Tijdens het Nieuwe Makers Festival RRReuring 2020 maakte ze haar makersdebuut met de eigen geschreven solovoorstelling #MISLUKTINLIEFDE. Yeliz is een ongeremde maker die geen blad voor de mond heeft, in gesprek gaat en de confrontatie graag opzoekt. Ze is verbonden aan TG Gouden Bergen, waar ze eigen werk maken en onlangs op de Parade stonden met de voorstelling ‘Vals verlangen’. Daarnaast is ze ook als nieuwe maker verbonden aan het ‘Nest’ i.s.m. Zwolse theaters. 

Tijdens RRReuring 2023 presenteert ze haar solo voorstelling JE BENT PITTIG, 'K GA JE ZACHT MAKEN op vrijdag 10 februari en zaterdag 18 februari om 19.00U. Klik op de data voor meer info & tickets!

Ontmoet Yeliz Dogan hier!
Bekijk het interview met Yeliz Dogan hier!

RRReuringmakers in gesprek met host Smita James

In de media

Krachtige boodschap van verbinding | Theaterkrant, recensie voor BLINDSIGHT door Vainergill Thurnim | 21 februari 2023, Emilie van Heydoorn

Dahiana Candelo onderzoekt haar identiteit als latina in Nederland | Theaterkrant, recensie voor Reflejo 2.0 door Dahiana Candelo | 21 februari 2023, Nuno Blijboom

Subtiel bevraagt Erwin Kiene masculiniteit | Theaterkrant, recensie voor Macho door Erwin Kiene | 18 februari 2023, Nuno Blijboom

Sterke spoken word tijdens een collectieve time-out | Theaterkrant, recensie voor Het Gegeven Paard door Benzokarim, Zeinab El Bouni en Daniëlle Zawadi | 18 februari 2023, Nuno Blijboom

Een muzikale zoektocht van Latijns Amerika naar het Westen en terug | Latinworld, aankondiging voor Reflejo 2.0 door Dahiana Candelo | 17 februari 2023 

Interactief theatraal onderzoek naar onze omgang met seksueel trauma | Theaterkrant, recensie Voor Sletten die zijn verkracht door Toni Blackwell | 13 februari 2023, Sander Janssens

Theater: RRReuring festival | Weekendtips, Parool | 10 februari 2023, Sanne Dekker

Festival RRReuring met nieuwe makers in Podium Mozaïek | Westkrant | 9 februari 2023, door de redactie

Theater: RRReuring 2023 | Weekendtips, PS Parool | 9 februari 2023, Hannah Soomers

Actrice Dahiana Candelo: ‘Mijn vertrekpunt als maker is pijn en verwarring’ | Het Parool, Jonge Makers | 8 februari 2023, Elise van Dam

Live interview met RRReuringmaker Erwin Kiene | Talent, Radio Opium | 6 februari 19.35u-19.40u, Annemieke Bosman

Nieuwe Makers Festival RRReuring in Podium Mozaïek | Cultuurtips, Classic.nl | 5 februari 2023

Weekendtips Barts Boekje | Barts Boekje | 3 februari 2023

Nieuwe Makers Festival RRReuring | Ilovetheater.nl | 31 januari 2023

RRReuring - Nieuwe Makers Festival in Amsterdam | Uitzinnig.nl | 12 december 2022

Spokenwordartiest Benzokarim debuteert met bundel: ‘Hiermee vier ik mijn vader, eer ik mijn moeder en heel ik mijzelf’  | Het Parool | 23 november 2022, Mojdeh Feili

 

Dioraphte Fonds Podium Kunsten Fonds 21 Gemeente Amsterdam Amsterdams Fonds voor de Kunst Podium Mozaiek