Rrreuring 2022
Rrreuring 2022
Welkom bij de zesde editie van het Rrreuring Festival!
Elk jaar presenteert Podium Mozaïek nieuwe makers van wie wij vinden dat je ze de komende jaren in de gaten moet houden. Deze nieuwe theatermakers, regisseurs, choreografen, performers en spoken word artiesten brengen indringende en persoonlijke verhalen die nog te weinig te horen zijn.
De RRReuringmakers van dit seizoen nemen je mee naar de landen en steden waar ze geboren zijn. Wat waren de tegenslagen, de hoopvolle momenten? Wat is het om kind te zijn, wat om volwassen te worden? Wie kies ik als rolmodel? Hoe bepaal ik m’n plaats?
Wat hen verbindt is het risico dat zij nemen en het ongemak dat zij aangaan, want ze staan sterk in de schoenen en durven kwetsbaar te zijn.
Wanneer zij een gezelschap oprichten zoals ROAD, of een nieuwe richting inslaan zoals Gershwin Bonevacia, die zijn gedichten theatraal gaat maken, of de Irakese theatermaker Akram Assam die het element dans toevoegt aan zijn multidisciplinaire voorstelling.
Wanneer zij ongemakkelijke onderwerpen aan de kaak stellen, zoals de podcast Echtemannentakkies, waarin seksueel misbruik besproken zal worden en zoals Daniëlle Zawadi en Rosa Weekers, met monologen die onder andere gaan over het vreemde land Nederland en hoe je hier een plaats verovert.
Het nieuwe cabaretduo n00b laat de hilarische kant van ongemak zien en Poetry Circle Nowhere presenteert Suehaylee Vergouwen, Houda Bibouda en Sarah Lucassen: drie vernieuwende spoken word artiesten, die de grenzen van tekst en performance verkennen.
Smita James a.k.a SJ Poet en producer Chris C van Poetronic openen het RRReuring festival met visuals, words, sounds, poems en beats!
DJ Soulfania en DJ SoulaBabe verzorgen fijne funky R&B en soul tunes in de foyer.
Dit festival is een ode aan de durf van de makers. En een uitnodiging aan jou, om je weer te laten inspireren, wees erbij!
Bekijk hieronder het hele programma en koop nu vast je festivaltickets!
Tot Rrreuring!
Podium Mozaïek
Ontmoet de makers
Rosa Weekers
Theatermaker en actriceParbo Uma vond plaats op 19 februari 2022 om 19.30
Rosa Weekers is een jonge theatermaker en actrice met Surinaamse en Nederlandse roots. Ze verhuisde in 2015 vanuit Suriname naar Nederland om hier aan de Utrechtse Toneelschool (HKU) te studeren, deze rondde ze in 2019 af.
Sindsdien speelde ze in de voorstelling Blauw van Jou van Stichting het Filiaal theatermakers en speelde ze haar afstudeersolo Parbo Oema, op diverse plekken.
Als theatermaakster schijnt ze graag licht op de verhalen waarvan zij vindt dat ze nog te weinig verteld worden. Het moet een beetje schuren, je aan het denken zetten, maar je ook laten lachen. Momenteel is ze in samenwerking met het Mauritshuis een jongerenvoorstelling aan het maken over het gedeelde slavernijverleden tussen Nederland en Suriname. Verder heeft ze nog hele dope plannen voor de toekomst, waaronder kosteloze theaterlessen ontwikkelen voor kansarme kinderen in Suriname en uiteindelijk toneelstukken met ze maken.
Daniëlle Zawadi
Spoken Word artiestDaniëlle Zawadi (1999), geboren te Kinshasa (DRCongo), schrijft proza en treedtop met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong tezijn in Nederland als iemand van de tweede generatie. Zawadi kaart onderwerpenaan over haar bi-culturele achtergrond, over vriendschap en ouder worden. Zawadi is gepubliceerd in onder andere de de Optimist, de Gids, Awater,Hard//Hoofd en de Wintertuin's Notulen van Het Onzichtbare. Ze is sinds delivegang van het literaire platform Vuurland een vast onderdeel van hettalenttraject en is één van de bevoorrechte talenten die is opgenomen in het Slowwriting Lab van het Nederland Letterenfonds. Daarnaast host Zawadi eigen avonden met haar platform voor Poëten uit DenHaag, Zwart Schaap, en is coördinator van de Poetry Circle 070. In 2020 wonZawadi op het 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People ofColor Voice Award.
Echtemannentakkies
Podcast duoEchtemannentakkies is naast een platform ook een podcast waarin thema's van mannelijkheid en mentale gezondheid openlijk besproken worden. Twee Marokkaanse jongens, Lev Avitan en Nabil Tkhidousset, gaan in deze podcast met elkaar en met gasten in gesprek over onderwerpen zoals opgroeien zonder vader, omgaan met depressieve gevoelens, negatief zelfbeeld, giftige mannelijkheid en het verwerken van trauma’s. De naam verwijzend naar 'echte mannen' is enigszins ironisch en vooral bevrijdend bedoeld. Er is niet één blauwdruk voor wat man zijn betekent, en dat zouden we ook niet moeten willen. Lev Avitan (25) is filosoof, spoken word artiest en theatermaker, maar het liefst alle drie tegelijk. In zijn werk vind je kritische reflecties op de maatschappij en een intieme onderzoek naar zichzelf in de wereld. Hij is columnist voor het platform Vrijdenkers en eerder deelde hij zijn werk op spoken word evenementen als Mensen Zeggen Dingen, Woorden Worden Zinnen en festivals als Lowlands en Down the Rabbit Hole. Nabil Tkhidousset (28) is beter bekend als De Alchemist. Een echte verhalenverteller, schrijver en spoken word artiest. Met zijn verhalen wil hij een stem geven aan degenen die niet gehoord worden. Hij neemt je mee in zijn verhalen en laat je voelen alsof ze altijd al een deel van je leven waren.
Danstheater ROAD
DansgezelschapDanstheater ROAD bestaat uit artistieke leiders Romy Stark en Adanma Okoro. Romy Stark is professioneel choreograaf, danseres en docent en organiseert verscheidene events in het creatieve werkveld. Adanma Okoro is afgestudeerd theatermaker en docent en creëert voorstellingen voor diverse gezelschappen in Amsterdam. Danstheater ROAD is ontstaan in januari 2020, bij een internationale samenwerking met On Stage Performing Arts gevestigd in Paramaribo, Suriname. ROAD heeft zijn naam te herleiden aan RO van Romy en AD van Adanma. Wij hebben elkaar leren kennen op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en merkte al snel dat we een bijzondere chemie hadden. Hoewel we nog nooit samen hadden gewerkt, namen we een sprong in het diepe door in Suriname gelijk full time aan de slag te gaan met verschillende doelgroepen. Beiden hadden we nog nooit een interdisciplinaire samenwerking gehad die zo soepel verliep. We vullen elkaar aan waar nodig, brengen elkaar in balans, zijn beiden krachtig in waar we voor staan en delen dezelfde passie voor de noodzaak van cultuur binnen de kunsten.
Akram Assam
TheatermakerAkram Assam (Baghdad) studied art in Baghdad and worked for eight years as theatre director at the National Theatre. Being interested in different theatrical aesthetics he studied at the Academie der Künste in Berlin, and moved to Amsterdam for the masters program at DAS Theatre / Academy of Theatre and Dance which he graduated from in 2020. For his work he collects stories and memories, including different perspectives and translating them in a multidisciplinary narrative on war, conflict and migration.
Gershwin Bonevacia
Theatermaker, dichter en spoken word artiestGershwin Bonevacia (1992) is dichter en spoken word artiest. Sinds maart 2019 is Gershwin stadsdichter van Amsterdam. Gershwin Bonevacia schrijft maandelijks een gedicht in Het Parool en is met zijn kenmerkende manier van voordragen regelmatig onderdeel van culturele programma’s. Zijn stormachtige opkomst ging door zijn dyslexie niet vanzelf, maar het worstelen met woorden maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic door meer dan 6000 exemplaren te verkopen. Dit jaar verscheen zijn nieuwe dichtbundel ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’ uit bij uitgeverij Das Mag en vertaalt hij het kinderboek ‘Zo klinkt verandering’ van de befaamde Amerikaanse spoken word artiest Amanda Gorman.
Poetry Circle
Spoken Word artiestenSuehaylee Vergouwen Suehaylee Vergouwen (1992) is een artiest in het creëren van. Ze schrijft, onderzoekt, maakt en laat zich dan meebewegen naar een vorm waarin zij zich kan uitdrukken. Ze maakt hierin cross-overs naar muziek, theater en spoken word, met invloeden vanuit de Hiphop en de straatcultuur waarin zij is opgegroeid. Van een ode aan de vrede met het Nederlands Blazers Ensemble in Tivoli Vredenburg tot aan samen Rappen tegen racisme met Manu van Kersbergen & friends tijdens het Crossing Borders festival in Den Haag. En als hoogtepunt mocht zij afgelopen jaar een video performance maken voor het Nationale Opera & Ballet over één van “The Seven Deadly Sins”, dat ging over luiheid. Maar hoe lui ook, stil zitten doet ze niet, ze gaat aankomend jaar verder met haar onderzoek naar identiteit en conditionering en neemt je in haar stukken mee op pad. “Lopen we niet dezelfde rondjes, is dat wat je herkent in mij?” Houda Bibouda Houda (1992) schrijft, performed, onderneemt, organiseert, coacht en host. Zij schrijft onder het pseudoniem Tough and Vulnerable omdat zij kracht ziet en voelt in kwetsbaarheid. Beide thema’s komen in haar voordracht aan bod. Haar officiële debuut was bij Wordsplay van Wonda Collective tijdens International Woman’s Day in 2019 en voor het Opera Forward Festival 2021 heeft zij gereageerd op Kurt Weill's The Seven Deadly Sins waar zij de zonde Jaloezie voor haar rekening heeft genomen. Sarah Lucassen Sarah Lucassen is een veelzijdige creatieveling: een maker in de breedste zin van het woord. Al schrijvende heeft Sarah-, via poëzie en spoken word, haar weg naar het podium gevonden. Hier weet ze haar gedachten en gevoelens eenvoudig, doch diepzinnig te verwoorden. In 2019/2020 maakte Sarah deel uit van de eerste twee edities van Poetry Circle 038, ondertussen is zij steeds meer gaan schrijven en performen voor verschillende evenementen in- en rondom Zwolle. Na in 2019 haar opleiding als Mediavormgever te hebben afgerond, is zij in 2021 benoemd tot de nieuwe Stadsdichter van Zwolle. In datzelfde jaar is de jonge maker begonnen aan haar studie Muziektheater op ArtEZ in Arnhem, waar zij zich zowel op het gebied van tekst, muziek als performance verder aan het ontwikkelen is. Sarah is een scherp observator, die vanuit haar dromerige belevingswereld woord en beeld weet te geven aan haar ervaringen en ideeën.
Poetry Circle
Schrijver, dichter en Spoken word artiestSchrijver en dichter Suehaylee Vergouwen verkent de grenzen van tekst en performance.
Lees het interview met Suehaylee op Podium Mozaïek's blog.
Bekijk het interview met Poetry Circle hier!
N00B
CabaretduoLaura Bakker (Amsterdam, 1996) en Isabelle Kafando (Haarlem, 1999) leerden elkaar kennen bij Theaterhuis DOX. Er was direct een klik. In 2016 werden ze samen aangenomen op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie, ‘a dream coming true’. In het tweede jaar van de Toneelschool begonnen ze met n00b. Nu vier jaar later zijn ze bijna afgestudeerd en willen ze met n00b de wereld veroveren. Hun passie voor muziek, humor en actuele thema’s behapbaar maken heeft ze bij elkaar gebracht en dat laten ze nooit meer gaan. Vorig jaar 2021, won nOOb het Amsterdams Kleinkunst Festival.
Aristos Iatrou
FotograafMijn naam is Aristos Iatrou en ik ben een fotograaf/videograaf gevestigd in Nederland. Naast mijn andere passie, dansen (waar ik 8 jaar in heb gestudeerd), ben ik op 16 jarige leeftijd begonnen met fotografie. Meestal fotografeer ik met digitale camera's en 120/35mm film.
Mijn stijl kan het best omschreven worden als strak en organisch.
Elke foto heeft meerdere lagen in termen van compositie en post-productie. In mijn werk maak ik portretten van diverse mensen, opnamen voor mode/sportmerken en fotografeer ik mensen in hun beweging of ambacht.
In de media
Videoreview | Publieksreactie 'Terug naar Prinsenplein' door Gershwin Bonevacia | RRReuring 2022, door Luan Buleshkaj, 10 februari 2022
Videoreview | Spoken word artiest Luan Buleshkaj tipt RRReuring 2022 | RRReuring 2022, door Luan Buleshkaj, 10 februari 2022
De Volkskrant Reportage | Gershwin Bonevacia zet zijn bundel ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’ overtuigend om naar het theater | De Volkskrant, door Charissa Promes | 22 februari 2022
IAmsterdam Weekendguide | RRReuring festival | IAmsterdam, 19 en 20 februari 2022
Parool Weekendtips | Theater: RRReuring Festival | Het Parool, door Sanne Dekker | 10 februari 2022
Parool agenda en uittips | Podium Mozaïek: RRRereuring Festival | Het Parool, 10 februari 2022